Gabrielle Roupé

Hundinstruktör

Gabrielle Roupé

/ Hundinstruktör
gabrielle@hundenshus.se

Hur allt började

Jag växte upp på landet på 1960 talet och hade redan från början stor kärlek till alla djur. När jag var 6 år, fick jag av en vän till familjen en hund som kom från en kennel i England, en jaktlabrador vid namn Plover som var 1 ½ år. Jag var alldeles för ung att ha hund, men det blev mycket mys och kel. Plover var en mycket rädd och nervös hund som aldrig bott i en familj. Han var otroligt snäll och tålig, vi blev verkligen bästa kompisar och hade underbara år tillsammans. När jag blev lite äldre så byggde jag en agilitybana i trädgården, detta älskade Plover. Vi njöt också av våra oändliga skogspromenader och cykelturer, lek och träning tillsammans. Vi tränade också med grannarnas barn och deras hundar och flockpromenader var inget ovanligt.

Jag blev något av en nörd, läste hundsport från pärm till pärm, pluggade all världens hundraser och spelade Alga Spelet ”Champion” och läste alla böcker jag kunde hitta om hundar och inte minst så hade jag min egen låtsas kennel ”Black Florens”. Min inspiration till allt detta var Plover, han blev 13 år, denna underbara vovve min hjälte.

Äntligen kom där en fortsättning

Det skulle dröja ända till 2003, innan nästa hund kom in i mitt liv på riktigt. Jag hade i mellantiden flyttat runt i världen, och haft ett arbete där jag ständigt var på resa men äntligen hade jag landat och platsen var Jonstorp utanför Höganäs.

Då bestämde jag mig för att skaffa valp. Eftersom jag ville ha en hund som jag kunde träna allt med och som var pigg och alert, föll valet på en Australien Shepherd. Livet med Brisa började sommaren 2003, en fantastisk vovve på alla sätt, lättlärd och följsam. Jag hade en tanke att så småningom skaffa valpar och och kanske upprätta en kennel, men Brisa visade sig inte vara lämplig till detta. Istället tränade vi allt från lydnad, agility, spår, sök mm hon var jätteduktig på allt hon tog sig för. 

När Brisa var 6 månader så föll det sig så att min yngste son,10 år gammal, förälskade sig i lilla Lady en Bordercollie/ Aussie mix och släkting till Brisa, ja så hade vi plötsligt 2 hundar. Christian, min son stod för all träning av Lady fram till hon var 5 år, då han fick mycket mera skolarbete så jag övertog henne. 

2008 förälskade sig Lady i en Bordercollie pojke och det bestämdes att det skulle bli valpar. 7 underbara små varelser, alla blev fantastiska hundar fick jättebra hem, en av valparna Alfonzo fick flytta hem till min Pappa och hans fru.

När Pappa dog 2015 fick jag tillbaka Alfonzo. Brisa och Lady hade nu börjat bli till åren, så jag började träna med Alfonzo, en underbar kille att träna allmänlydnad med.

Flickdrömmen blir verklighet

Brisa fick sluta sina dagar i December 2015, ett stort tomrum lämnade hon efter sig. Våren 2016 blev livet ännu mera turbulent, jag blev sjuk och fick ändra om i mitt liv p g a detta. Jag beslöt att sälja mitt hus och flytta till lägenhet i Malmö. Detta gjorde att jag kände mig tvungen att omplacera Alfonzo så att han fick bo hos en familj på en gård långt ute på landet, han hade aldrig fixat att bli stadsvovve.

Gamla Lady och jag flyttade till Malmö i December 2016, en stor omställning för oss båda. Jag hade fått jobb som specialistundersköterska på sjukhuset, vi skulle bo i lägenhet, jag behövde ordna med hundvakt e t c. 

Av en tillfällighet på våren 2017, kikade jag lite på ”Blocket”. Då dyker där upp en underbar hund som behöver nytt hem. Jag blev förälskad, det visade sig vara en vovve från Spanien som nu behövde nytt hem.

Ruby, 5 år, en Bracco pyrenee francais, flyttade in hos mig och Lady. 

Livet med en adopterad hund visade sig vara något av en utmaning både för mig och Lady, men vi fixade det. Vi tre lyckades också charma en mycket trevlig herre som bodde i grannhuset med sina 2 jaktlabradorer, som från nu blev vårt fasta umgänge.

Lady blev en hundängel sommaren 2017, ännu en fantastisk kompis och livskamrat försvann ur tiden.

Den trevlige herrn som vi lyckats charma blev kvar i mitt liv. Vi har båda ett stort intresse för hundar och hundträning,även om jag är mera nörd. Vi har också tillsammans adopterat ännu en hund från Spanien, Disha en Podenco Andalusien, 6 år, så vi har 4 hundar och bor numera i hus.

2019 sökte jag hundinstruktörsutbildningen på Hundens Hus i Stockholm. Utbildningen tog längre tid än beräknat, eftersom Coronaviruset gjorde livet komplicerat för oss alla.

Äntligen! Sommaren 2021, i juli, höll jag mina första egna hundkurser, och nörd som jag är läser jag så klart vidare till hundpsykolog och beteendevetare hund, också det på Hundens Hus. 50 år efter att mitt hundintresse väcktes är jag på väg att nå målet, Att få jobba med hund.

Arbetsuppgifter

Hundinstruktör. Håller i kurser kring vardagssamarbetet med hund, från valp- till olika temakurser och träningstillfällen.

close
© HUNDENS HUS AB, 2019