Förebygg, förhindra, förbjud – att bryta oönskade beteenden

Vi som lever med hundar är ofta väldigt snabba att berätta för hunden när den gör fel, men inte lika kvicka på att berömma när den gör rätt. Det är som att tro att hunden är född med kunskapen om vad vi människor förväntar oss av en hund. Så är det förstås inte. Vi människor är intresserade av att våra hundar ska bete sig på ett sätt som gör att de fungerar med vår familj och i vårt samhälle. Hundar är intresserade av att göra ”hundiga” saker som att vakta, lukta på kissfläckar, rota efter matrester i papperskorgar, jaga fåglar och kaniner och gräva ner skatter som tuggben eller dina strumpor. Det är naturliga beteenden för en hund. Din hund vet inte att det är olämpligt att skälla på grannen eller hunden på andra sidan gatan. Den gör det för att den vaktar, är rädd för grannen eller frustrerad över att kopplet hindrar den från att hälsa på hunden. Den vet inte heller att man inte bör tugga på händer eller kläder – hundar biter nämligen i varandra när de leker. Så hur ska man då göra när hunden inte ”beter sig”? Det är här våra förbud; ”nej”, ”fy” kommer in. Gärna assisterade av handviftande och en hög röst. En del hundar blir rädda och börjar försvara sig ännu mer eller så slutar de att ”bete” sig över huvud taget – av rädsla. Det är de ”snälla” hundarna som är så rädda för ännu en utskällning att de får ont i magen och bara ligger stilla för då kan det ju inte bli fel. Eller så har du en hund som tycker att ditt viftande och höga skrikande är världens roligaste lek och går igång ännu mer av dina förbud. Hundar älskar saker som rör sig snabbt och skriker – det väcker deras jaktinstinkt.

Men hur ska man då göra? Ett tips är att tänka i tre steg – förebygg, förhindra och ja – förbjud om det ändå har gått för långt. Men har du lagt ner jobb på de första två stegen kommer du troligtvis inte behöva lägga så mycket tid och energi på det tredje. Tänk så här:

Förebygg – fokusera på beteenden du vill ha

Kan du träna hunden att göra beteenden som du tycker är bra och på så vis slippa att oönskade beteenden bryter ut? T ex belöna när hunden tar kontakt med dig på ett trevligt sätt som att titta på dig. En del säger då att hunden tigger – ja, det kanske den gör, men om du kan utnyttja tiggeriet till att få ett bra samarbete med din hund – är inte det bättre än att hunden biter i dina byxben? Om du alltid är full av trevliga överraskningar som godis, lek, kel eller beröm blir du en viktig resurs för din hund. Vilket i sin tur kommer göra att hunden vill hålla koll på dig för man vet aldrig vad för kul grejer som kan hända. Och du kan utnyttja det genom att belöna beteenden du vill ha. Om du tvärtom betyder tråkiga bannor, suckar och irritation – hur roligt skulle du tycka att det var att umgås med dig?

Förhindra att det oönskade beteendet bryter ut

Fråga dig vad det som utlöser det oönskade beteendet. Behöver hunden gå ut? Har den varit stilla för länge och behöver uppmärksamhet eller stimulans? Eller är det tvärtom så att den har varit igång för länge och behöver hjälp att varva ner? Oönskade beteendet kommer inte för att hunden vill jäklas eller visa vem det är som bestämmer. Oönskade beteenden kommer ur ett behov. Fråga dig vilket behov och vilka känslor som kan ligga bakom.

När hunden skäller på grannen – är det för att den är rädd? Vaktar den – dig, reviret eller något annat? Hur kan du träna för att ändra hundens känsla och få den att känna sig trygg i situationen? Att förbjuda den att skälla är som att förbjuda någon med spindelfobi att vara rädd för spindlar. Eller att säga till en arg och frustrerad person att lugna ner sig – det hjälper inte. För att ändra hundens känsla, och i förlängningen hundens beteende, behöver du en bra träningsplan som utgår från din hunds behov.

När hunden biter och hoppar på dig – har den fått tillräckligt med stimulans eller kanske för mycket? Det är vanligt att oönskade beteenden uppträder när hundarna är övertrötta eller understimulerade. Om du observerar din hund kommer du att lära dig se signalerna i god tid, innan det har slagit över. Då kan du ge hunden något gott att tugga på, gå ut på promenad, hitta på en kul lek – allt beroende på om hunden behöver aktivitet eller lugna ner sig.

Förbjud – avbryt hunden på ett sätt som inte förstärker beteendet

Om det redan gått för långt – bryt hunden på ett sätt som inte förstärker beteendet. Om den hoppar på dig för att få uppmärksamhet – ge den så lite uppmärksamhet som det går. Lyft t ex in valpen i sin valphage och ge den ett gott tuggben om den är alldeles sjövild och tuggar på dig. Tänk sedan efter hur du kan undvika att det oönskade beteendet uppträder nästa gång. Kan du se till att hunden får den uppmärksamhet den behöver innan det slår över? Kan den sjövilda hunden kanske hämta en leksak istället? Vad behöver du träna hunden att göra? Hur ska du göra det och när?

När ett problem uppstår behöver du träna och belöna de beteenden du vill ha istället för att tillrättavisa hunden för beteenden du inte vill ha. Berätta för hunden vad den ska göra – inte vad den inte ska göra. Hundare är, precis som vi människor, dåliga på negationer. Hjärnan registrerar liksom inte ordet ”inte”. Det klassiska exemplet är om jag säger till dig att ABSOLUT INTE tänka på en rosa elefant – vad hände med dina tankar nu? Att säga till hunden att ”inte hoppa” kan för hunden betyda ”hoppa”. Säg istället med lugn röst ”hälsa fint” eller ”hämta bollen” – men det förutsätter förstås att du har tränat på de beteendena och att hunden vet vad det betyder. Och det ska du inte göra när hunden är alldeles exalterad utan det tränar man när hunden är lugn.

Och sist men inte minst – fundera över vilken relation du vill ha med din hund. Vill du ha en lydig soldat eller vill du ha en samarbetspartner? Vilka träningsmetoder du väljer har stor betydelse för vilken relation du får.